Temel GB50057 yıldırımdan korunma standardına dayalı binaların yıldırımdan korunma tasarımına giriş

May 23, 2022

hakkında en son şirket haberleri Temel GB50057 yıldırımdan korunma standardına dayalı binaların yıldırımdan korunma tasarımına giriş

Temel GB50057 yıldırımdan korunma standardına dayalı binaların yıldırımdan korunma tasarımına giriş

1. Binanın bodrum katında veya zemin katında, yıldırımdan korunma eşpotansiyel bağlantısı için bu nesneler yıldırımdan korunma cihazına bağlanmalıdır.
Cevap:
1) Metal gövde inşa etmek.
2) Metal cihaz.
3) Bina içi sistemler.
4) Binaya giren ve çıkan metal boru hatları.
GB 50057-2010 "Binaların Yıldırımdan Korunması Tasarım Kodu" Madde 4.1.2'nin ilk paragrafının analizi

2. Birinci tip yıldırımdan korunma binaları için, binaların 30m'den yüksek olduğu durumlarda, yandan çarpmaları önleyici tedbirler alınmalıdır.
Cevap:
1) 30m'den itibaren bina çevresine 6m'yi geçmeyecek aralıklarla yatay paratonerler kurulmalı ve iniş iletkenleri ile bağlanmalıdır.
2) 30m ve üzeri dış duvarlarda korkuluk, kapı ve pencere gibi büyük metal nesneler yıldırımdan korunma cihazına bağlanmalıdır.
GB 50057-2010 "Binaların Yıldırımdan Korunması Tasarım Kodu" 4.2.4 Maddesinin 7. Maddesinin Analizi

3. Bir yıldırımdan korunma binasında birinci, ikinci ve üçüncü tip yıldırımdan korunma binaları varsa, yıldırımdan korunma sınıflandırması ve yıldırımdan korunma önlemleri bu düzenlemelere uygun olmalıdır.
Cevap:
1) Birinci tip yıldırımdan korunma binalarının alanı, binanın toplam alanının %30 veya daha fazlasını oluşturduğunda, bina birinci tip yıldırımdan korunma binaları olarak belirlenmelidir.
2) Birinci tip yıldırımdan korunma bina bölümünün alanı, binanın toplam alanının %30'undan daha azını oluşturduğunda ve ikinci tip yıldırımdan korunma bina bölümünün alanı %30'u oluşturduğunda toplam bina alanının veya daha fazlasının veya ikisinin bazı yıldırımdan korunma binalarının alanı, binanın toplam alanının %30'undan az, ancak alanlarının toplamı %30'dan büyük olduğunda, bina ikinci tip yıldırımdan korunma binaları olarak belirlenmelidir.Ancak, birinci tip yıldırımdan korunma binalarının yıldırımdan korunma indüksiyonu ve yıldırım aşırı gerilim koruması için birinci tip yıldırımdan korunma binalarının koruma önlemleri alınmalıdır.
3) Birinci ve ikinci tip yıldırımdan korunma binalarının alanlarının toplamı, binanın toplam alanının %30'undan az olduğunda ve doğrudan yıldırım çarpması mümkün olmadığında, bina üçüncü tip yıldırımdan korunma binaları olarak belirlenen;Birinci ve ikinci tip yıldırımdan korunma binalarının yıldırımdan korunma indüksiyonu ve yıldırım dalgalanması girişi için, ilgili kategorilerinin koruma önlemleri alınmalıdır;doğrudan yıldırım çarpabilecekleri durumlarda, ilgili kategorilerine göre yıldırımdan korunma önlemleri alınmalıdır.
GB 50057-2010 "Binaların Yıldırımdan Korunma Tasarımı Kodu" Analizi 4.5.1

4. Şenlikli fenerler, havacılık engel sinyal ışıkları ve binalara sabitlenmiş diğer elektrikli ekipman ve hatlar, binanın yıldırımdan korunma kategorisine göre yıldırım dalgalanmalarının girmesini önlemek için ilgili önlemleri almalı ve bu düzenlemelere uygun olmalıdır.
Cevap:
1) Metal muhafazası veya koruyucu ağ kapağı olmayan elektrikli ekipman, hava sonlandırma cihazının koruma aralığı içinde olmalıdır.
2) Dağıtım kutusundan çekilen dağıtım hattı çelik boru giymelidir.Çelik borunun bir ucu dağıtım kutusuna ve PE hattına bağlanmalıdır;diğer ucu ise elektrikli ekipmanın gövdesine ve koruyucu kapağına bağlanmalı ve yakındaki çatı yıldırımdan korunma cihazına bağlanmalıdır.Çelik boru bağlantı ekipmanı nedeniyle ortada ayrıldığında, bir jumper sağlanacaktır.
3) Dağıtım kutusunda, anahtarın güç kaynağı tarafına sınıf II testli bir aşırı gerilim koruyucu takılacak ve gerilim koruma seviyesi 2,5 kV'dan büyük olmayacak ve nominal deşarj akımı değeri aşağıdakilere göre belirlenecektir. özel durum.
GB 50057-2010 "Binaların Yıldırımdan Korunması Tasarım Kodu" 4.5.4

5. Temas önleyici voltaj bu düzenlemelere uygun olmalıdır.
Cevap:
1) Binanın metal çerçevesini binaya bağlamak için kullanılan çelik çubuklar elektriksel olarak bağlantılıdır ve en az 10 kolondan oluşur..
2) İniş iletkeninin 3 m içindeki yüzey tabakasının özdirenci 50 kΩm'den az olmayacak veya 5 cm kalınlığında bir asfalt tabakası veya 15 cm kalınlığında bir çakıl tabakası döşenecektir.
3) Açıkta kalan iniş iletkenleri için, topraktan 2,7 m'nin altındaki iletkenler, 100 kV'luk 1,2/50μs darbe gerilimine sahip bir yalıtkan tabaka veya en az 3 mm kalınlığında çapraz bağlı bir polietilen tabaka ile izole edilecektir. .
4) İniş iletkenleriyle temas olasılığını en aza indirmek için korkuluklar ve uyarı işaretleri kullanın.
GB 50057-2010 "Binaların Yıldırımdan Korunma Tasarımı Kodu" 4.5.6 Maddesinin 1. paragrafının analizi

6. Anti-adım voltajı aşağıdaki gereksinimlerden birini karşılamalıdır:
Cevap:
1) Binanın metal çerçevesini binaya bağlamak için kullanılan çelik çubuklar elektriksel olarak bağlantılıdır ve en az 10 kolondan oluşur..
2) İniş iletkeninin 3 m içindeki yüzey tabakasının özdirenci 50 kΩm'den az olmayacak veya 5 cm kalınlığında bir asfalt tabakası veya 15 cm kalınlığında bir çakıl tabakası döşenecektir.
3) Zeminde dengeleme potansiyeli tedavisi gerçekleştirmek için bir ağ topraklama cihazı kullanın.
4) İniş iletkeninden 3m içinde toprağa girme olasılığını en aza indirmek için korkuluklar ve uyarı işaretleri kullanın.
GB 50057-2010 "Binaların Yıldırımdan Korunması Tasarım Kodu" 4.5.6 maddesinin 2. paragrafının analizi

7. İkinci ve üçüncü tip yıldırımdan korunma binaları için, çatıda bulunan ve hava sonlandırma cihazı tarafından korunmayan izole edilmiş metal nesnelerin boyutu belirli bir değeri geçmediğinde, ek koruma önlemleri gerekmeyebilir:
Cevap:
1) Çatı düzleminin en fazla 0,3 m üzerinde.
2) Üst katmanın toplam yüzey alanı 1.0m2'yi geçmemelidir.
3) Üst yüzeyin uzunluğu 2.0m'yi geçmemelidir.
GB 50057-2010 "Binaların Yıldırımdan Korunması Tasarım Kodu" 4.5.7 Maddesinin ilk paragrafının analizi

8. Özel olarak yerleştirilmiş hava sonlandırma bir veya daha fazla yoldan oluşmalıdır.
Cevap :
1) Bağımsız hava terminalleri.
2) Havai hava sonlandırma teli veya havai hava sonlandırma ağı.
3) Doğrudan binalara kurulan hava sonlandırma direkleri, hava sonlandırma şeritleri veya hava sonlandırma ağları.
GB 50057-2010 "Binaların Yıldırımdan Korunma Tasarımı Kodu" Analizi 5.2.11

9. Elektromanyetik darbelere karşı yıldırımdan korunma için temel düzenlemeler.
Cevap:
Projenin tasarım aşamasında elektronik sistemin ölçeği ve spesifik konumu bilinmediğinde, gelecekte elektromanyetik darbelere karşı yıldırımdan korunma gerektiren elektrik ve elektronik sistemlerin olması bekleniyorsa, metal destekler, metal çerçeveler veya Betonarme çelik çubuklar, metal borular, güç dağıtımı için koruyucu topraklama sistemleri vb. gibi doğal bileşenler ve yıldırımdan korunma cihazları bir topraklama sistemi oluşturur ve gerektiğinde eş potansiyel bağlantı plakaları yerleştirilmelidir.
Güç kaynağı TN sistemini benimsediğinde, binanın ana dağıtım kutusundan binadaki güç dağıtım hatları ve yan hatlar TN-S sistemini kullanmalıdır.
GB 50057-2010 "Binaların Yıldırımdan Korunması Tasarım Kodu" Bölüm 6.1'in Analizi